Januari Sale remix: tot -60%

Blog Thumbnail

Alles Over Navel Piercings

Een Complete Gids voor Navel Piercings en Zorg

Navelpiercings behoren tot de populairste piercings in de westerse wereld, zo ook bij Bodymod. Vroeger, eind jaren 80, werd deze piercing populair gemaakt door punkers. Tegenwoordig zijn het vooral jonge meisjes die hem laten zetten. Maar eigenlijk zijn ze voor iedereen.

Wat is een navelpiercing?

Een navelpiercing kan doorgaans op twee manieren worden gezet. De meest gebruikelijke is een piercing in de huid net boven de navel zelf, op ongeveer 1 centimeter hoogte.

Een andere manier om een navelpiercing te zetten is door het weefsel vlak onder de navel te piercen. Dit soort wordt een top-down navelpiercing of omgekeerde navelpiercing genoemd.

Wat voor soort piercingsieraden moet ik dragen?

Gebogen staafjes zijn het meest populair; ze worden ook wel bananen genoemd. Je kunt ze eenvoudig of met bungelende ornamenten kiezen.

Je kunt top-down belly bars dragen in een omgekeerde navelpiercing of reguliere gebogen barbells, ondersteboven gedraaid. De laatste tijd zien we ook steeds meer mensen ringetjes in hun navelpiercings dragen, maar die kun je pas gebruiken als je piercing helemaal is genezen.

Gids voor Navel Piercings en ZorgGids voor Navel Piercings en Zorg

Wat zijn de stappen om een navelpiercing te laten zetten?

Een navelpiercing wordt ongeveer op dezelfde manier gezet als de meeste andere piercings.

  1. Eerst wordt het gebied rond de navel ontsmet en de exacte locatie wordt gemarkeerd met een steriele huid-marker.
  2. Dan pakt de piercer het gebied met een steriele tang vast om de huid samen te drukken. Hij steekt er een eenmalig te gebruiken, steriele en holle naald doorheen. Op dat moment voel je een kort prikje. De tang wordt lichtjes verwijderd en aan het uiteinde van de naald wordt een plugje geplakt om de huid te beschermen.
  3. Het piercingsieraadstaafje wordt dan in de holle naald gestoken. De naald wordt ten slotte verwijderd en het piercingballetje wordt vastgeschroefd.
  4. De piercer zal het gebied nogmaals desinfecteren.

Is het pijnlijk om een navelpiercing te zetten?

Niet echt! Op een schaal van 1 tot 10 is de pijn van een navelpiercing 2.

Naast de prik die je krijgt wanneer de naald door de huid wordt gestoken, zou een navelpiercing je verder geen pijn moeten doen. Dit is een van de redenen waarom deze piercing zo populair is.

Wie kan een navelpiercing nemen?

Elk land heeft andere wetten met betrekking tot piercingsieraden en lichaamsmodificatie.

In Nederland is het verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een piercing met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de piercing wordt gezet. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.

In België bestaat er geen officiële leeftijdsgrens voor tatoeages of piercings. Jongeren onder de 18 vallen wettelijk gezien wel onder het ouderlijk gezag en hebben dus in principe de toelating van hun ouders (of voogd) nodig om een piercing of tatoeage te laten plaatsen.

Welke materialen moet ik kiezen?

Voor een nieuwe navelpiercing wordt meestal titanium gebruikt. Het is echter steeds populairder om gemicropolijst chirurgisch staal te gebruiken, omdat dit geen nikkel afgeeft en het een goedkoper materiaal is.

Het is aan te raden met een titanium piercing te beginnen, vooral als je een nikkelallergie hebt.

Probeer, indien mogelijk, te vermijden dat je het sieraad tijdens de genezingsperiode verwisselt. Als de genezingsperiode voorbij is, kun je je sieraad vervangen door een item van bijvoorbeeld acryl of 14K goud.

Als je veel sport, kan het een goed idee zijn om PTFE te dragen. Dit kan worden gesteriliseerd met een autoclaaf (een speciale machine voor piercingsieraden) en is flexibel. Dit materiaal is aan te raden als je piercing wordt blootgesteld aan veel beweging en stoten.

Welke maat moet ik gebruiken?

De standaardmaat voor navelpiercing sieraden is 10 mm in de lengte en 1,6 mm in draaddikte. Dit zijn de maten voor standaard staafjes, maar veel mensen gebruiken kortere staafjes.

Als je opvallende staafjes wilt dragen, kun je kiezen voor sieraden met een topbal van 5 mm en een onderbal van 8 mm. Als je meer discreet wilt zijn, kies voor een bal van 4 mm aan de bovenkant en 6 mm aan de onderkant.

Kan mijn lichaam mijn navelpiercing afstoten?

Helaas wel; alle soorten piercings dragen het risico dat ze door ons lichaam worden afgestoten. Als je piercing niet goed is gezet of wanneer je sieraden hebt gedragen die niet overeenkomen met de aanbevelingen van professionele piercers, is de kans groter dat je lichaam de piercing afstoot.

Als je navelpiercing wordt afgestoten, is het aan te raden je sieraad eruit te halen en het gaatje te laten dichtgroeien en vervolgens een nieuwe te laten zetten. Dit is de optie die de meeste mensen uiteindelijk moeten kiezen, aangezien navelpiercings meestal door het lichaam afgestoten blijven worden.

Blog Thumbnail
by2